Hoeveel is uw lijfrente eigenlijk waard

08-10-2021

Vroeger was alles anders. Toch? Zo ook met de rente. Ik herinner me nog tijden met rentes die in de dubbele cijfers kwamen. Dat léék overigens prachtig, maar de hypotheekrente was net zo hoog.
Die periode ligt inmiddels al tientallen jaren achter ons en nu is de rente gezakt tot een cijfer achter de komma. Dit betekent nogal wat. Naast het feit dat uw spaargeld niet meer groeit, heeft het ook grote invloed op uw pensioen. Want de lage rente zorgt ook dat uw toekomstige lijfrente-uitkering een stuk lager is.

Hoe komt dit?

Dit heeft alles te maken met het feit dat uw lijfrentevermogen niet meer groeit als u het laat uitkeren. Als de rente hoger is, dan groeit uw vermogen tijdens de uitkering, waardoor de uitkering per jaar hoger kan zijn.

Voorbeeld:

U heeft 100.000 euro en dat levert jaarlijks 4% op.

Een ingewikkelde berekening leert ons dat u dan jaarlijks 11.855 euro ontvangt. Maar zakt de rente naar 0,5%? Dan ontvangt u nog maar 6.218 euro per jaar. Bijna een halvering dus van uw jaarlijkse uitkering. U snapt wat de consequenties hiervan kunnen zijn voor uw persoonlijke leven.

Alternatief
Steeds vaker merk ik dat mijn klanten behoefte hebben aan een hogere uitkering dan ze krijgen met een vaste uitkering bij een lijfrenteverzekering. Soms omdat de uitkering op basis van rente simpelweg te laag is voor het levensonderhoud, maar váker hoor ik dat mensen het echt zonde vinden als hun verdiende vermogen niet op de beste manier wordt uitgekeerd. Een goed alternatief is uw lijfrente-uitkering te beleggen, waardoor het verwachte rendement hoger kan zijn dan de gegarandeerde (lage) vaste rente. Dit betekent natuurlijk ook dat het risico toeneemt. Als uw belegging in de eerste jaren hard daalt, dan kan de uitkering uiteindelijk lager zijn dan de vaste uitkering. De keuze is dus altijd persoonlijk, want het hangt echt af hoeveel geld u minimaal nodig heeft per maand en of u in een tegenvallend beleggingsscenario toch voldoende inkomen heeft om van te leven.

Vaak kan een combinatie met uw AOW, een vaste uitkering van een lijfrenteverzekering en een variabele uitkering op basis van beleggingen u een betere opbrengst geven. Samen zoeken we naar de juiste verhouding van de uitkeringen, zodat het aansluit bij uw wensen. Met u streef ik naar Frijer (Financiële Rust Is Je Emotionele Rust), zodat u met een gerust hart kunt genieten van uw vrije tijd. U heeft tenslotte niet voor niets lange tijd vermogen opgebouwd om prettig van te leven!

Wilt u weten wat voor uw financiële toekomst het beste is?

Neem dan contact met ons op via 06-38760504 of info@richardkunst.nl.