Alles wat je aandacht geeft groeit!

17-11-2022


Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.


Het pensioen. Mede doordat het een abstract en niet erg aantrekkelijk begrip is, is het wel slim om na te denken over die oude dag. De beste dag om je te laten informeren en om je pensioen te verbeteren? Dat was gisteren! Balen? Nee hoor. De een-na beste dag is vandaag! Dus elke dag is weer een goed begin om hier actie op te ondernemen. Hoe sneller je het aandacht geeft, hoe meer tijd het heeft om te groeien.

Om het leuker te maken kun je pensioen beter bekijken als: de fase van financiële onafhankelijkheid. Je hebt jaren gewerkt voor je geld en dat hoeft dan niet meer. Hoe zorg je nu dat deze fase sneller aanbreekt of financieel comfortabel wordt?

1. Start uiterlijk vandaag met vermogen opbouwen

Een financieel fijne oude dag betekent dat je voldoende vermogen hebt om van te leven. Het is dus een kwestie van genoeg geld verzamelen voor het moment dat je stopt met werken.
Hoe eerder je hieraan begint, hoe goedkoper het is. Hoe werkt dit precies? Dit komt door het effect: rendement op rendement. Op het rendement dat je hebt gemaakt wordt wéér rendement gemaakt. En dat groeit zo door. Anders gezegd: jouw geld kan langer voor jou werken als je eerder begint. Het werkt voor je doordat het eerder gemaakte resultaat ook meegroeit met nieuwe resultaten.

Voorbeeld

Je legt €100,- in en het resultaat van het rendement is 10%. Je vermogen groeit dus met €10. De conclusie is dat je aan het einde van jaar 1 in totaal €110. hebt. In jaar 2 is het rendement opnieuw 10%. Nu is de groei echter niet €10, maar €11. Dus 10% meer dan het jaar ervoor.

Dit effect werd door Albert Einstein al omarmd. Het heet: samengesteld rendement. Einstein zei hier het volgende rover: "Als je dit begrijpt, dan verdien je het ook te krijgen". Hoe langer je geld dus heeft om te groeien, hoe gunstiger dat is. Andersom betekent het ook dat je minder in hoeft te leggen, omdat het geld voor jou gaat werken. Begin dus zo snel mogelijk. Hier geldt ook weer: hoe meer aandacht je pensioen krijgt, hoe meer ruimte het heeft om te groeien.

2. De overheid helpt je mee

Het kan zijn dat je een goede pensioenregeling hebt van je werkgever. Wie weet heb je geluk en legt je werkgever het maximale bedrag in. Echter, vaker is het zo dat mensen geen of een incomplete pensioeninleg hebben. Dan is er de mogelijkheid om zelf vermogen op te bouwen voor je pensioen via een lijfrente. Dit betekent dat je geld mag inleggen en dat je deze inleg mag aftrekken van je belasting. Dit betekent dat €100 inleg voor een deel wordt betaald door de Nederlandse overheid. Hoeveel je mag inleggen, hangt van je beschikbare jaarruimte af. De jaarruimte is het maximale bedrag dat je mag inleggen om je pensioen te verbeteren. Daarnaast mag je ook de 'niet-benutte jaarruimte' van de afgelopen jaren gebruiken. Dit heet de reserveringsruimte. Het kan dus heel interessant zijn om fiscaal vermogen op te bouwen voor later.

3. Maak een plan

Hoe beter je weet wat je nu hebt, wat je wilt en wanneer je dat wilt, hoe groter de kans wordt dat dit lukt. Daarom adviseer ik samen een plan te maken. Dit plan gaat over jouw levenswensen, waar we dan het geld aan koppelen. Zo zetten wij je vermogen in als middel om uiteindelijk jouw persoonlijke doelen te bereiken. De focus ligt dus niet op het vermogen zelf, maar op: wat wil je nog in je leven ervaren of hoé wil je je leven ervaren? Een voordeel van het goed in beeld hebben van je financiële situatie en je doelen, zorgt ervoor dat we zaken beter op elkaar kunnen afstemmen. Als je met pensioen gaat, kan het zijn dat je hypotheek afgelost wordt. Of misschien zijn je kinderen het huis uit. Of verwacht je een opbrengst uit een verzekering of verkoop van een bedrijf? Zo is er nog een groot aantal mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een comfortabele oude dag. Door alles aan elkaar te verbinden zorgen we samen dat je nu prettig kunt leven, maar ook straks zonder zorgen met pensioen kunt. We zorgen dat je niet te veel belasting betaalt en dat je financieel flexibel bent wanneer dat nodig is.

Wil je weten hoe jouw oude dag er financieel uit kan zien? Wacht niet langer en plan een afspraak via 06-38760504 om meer te horen over jouw persoonlijke mogelijkheden. Samen bepalen wat de beste situatie voor jou is en hoe we dit zaadje kunnen planten.