• image001

Beleggen of niet?

Written by richardkunst on 4 mei 2018. Posted in Financial Planning

U kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties of beleggingsfondsen. Ook in onroerend goed, goud en kunst kunt u beleggen. Vaak geldt: hoe meer winst u kunt behalen, hoe groter het risico.

De opbrengst van beleggen
Gaat u beleggen, dan zijn er verschillende vormen van opbrengst: rente of dividend, koerswinst en nettorendement.

Rente of dividend
De opbrengst verschilt per type belegging. Bij bepaalde vormen van beleggen ontvangt u ieder jaar een vergoeding:
• Bij obligaties ontvangt u rente
• Bij aandelen ontvangt u dividend. De uitkering is afhankelijk van hoe goed een bedrijf loopt. Als u in een bedrijf belegt dat niet goed loopt, bestaat het risico dat u een jaar weinig of geen vergoeding krijgt.
• Bij de meeste beleggingen zit de opbrengst vooral in de koerswinst.

Koerswinst wil zeggen dat u de beleggingen voor meer geld verkoopt dan u heeft betaald. Soms krijgt u minder terug voor uw belegging dan u heeft betaald. U lijdt dan verlies.

Nettorendement
Bij beleggingen spreken we vaak van rendement. Hiermee geven we aan wat de belegging oplevert. Het is belangrijk om na te gaan of het om bruto- of nettorendement gaat. Kijk vooral naar het nettorendement. Bij het brutorendement zijn de kosten en premies nog niet van de opbrengst afgetrokken. Het lijkt dus alsof u meer krijgt dan uiteindelijk het geval is. Belangrijk: het nettorendement geeft een indicatie, maar biedt nooit een garantie.

Kosten voor de financiële dienstverlener
Maakt u gebruik van een financieel adviseur of vermogensbelegger? Vraag dan goed na welke kosten hij rekent. Het is voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen. Ook moeten de kosten van de dienstverlening voor u duidelijk in een overzicht staan. De adviseur moet een ‘Dienstverleningsdocument’ kunnen overhandigen. Hierin staat wat hij doet en tegen welke kosten. Reken dit ook om in een totaalbedrag. Zo krijgt u meer duidelijkheid over de prijs.

Wanneer kan ik beleggen?
Beleg alleen met geld dat u kunt missen. Als de belegging weinig of niets oplevert, moet dit geen gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. U moet nog gewoon boodschappen kunnen doen en de huur of hypotheek kunnen betalen.

Wilt u weten of u nu kunt gaan beleggen? Beantwoord dan de volgende vragen:
• Hoeveel heeft u maandelijks nodig voor de noodzakelijke uitgaven (vaste lasten, voeding, kleding)?
• Hoeveel houdt u dan nog over van uw inkomen?
Houdt u maandelijks geen geld over? Dan is het niet verstandig om te gaan beleggen.

Spaarpotje voor (onverwachte) grote uitgaven
Houdt u wel elke maand geld over? Zorg dan dat u maandelijks geld achterhoudt voor grotere uitgaven. Bijvoorbeeld een vakantie of reparatie aan uw auto. De opbrengst van een belegging is onzeker. Daarom is het verstandig altijd wat geld op uw spaarrekening te hebben. Bereken met de Bufferberekenaar welke minimumbuffer u in uw situatie zou moeten hebben.
Heeft u meer spaargeld dan de minimumbuffer, dan kunt u het resterende bedrag eventueel missen. Met dat geld kunt u meer risico nemen en beleggen. Dit hoeft natuurlijk niet. Als u niet van onzekerheden houdt, kunt u het geld ook op een spaarrekening zetten.

Goede voorbereiding
Overweegt u om te gaan beleggen? Bereid u dan goed voor. Weet wat u wilt kopen en wat u koopt. Dan kan niemand u iets aanpraten. Zet van tevoren uw wensen op een rij, bijvoorbeeld of u veel of weinig risico u wilt nemen. Laat u goed informeren. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Begrijpt u iets niet? Koop het dan niet.

Heeft u vragen bel dan eens met Richard Kunst. Hij is gespecialiseerd in vermogensadvies. Vermogensadvies is er voor je als je wilt beleggen voor pensioenaanvulling, studie kinderen, toekomstige doelen, wensen en dromen. Richard Kunst is bereikbaar onder telefoonnummer. 06-38760504.

Bron: nibud.nl